'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 2 november 2008

Dansbandskampen rond 2 ikväll

Först publicerad på Svemicke 2008-10-25

Ikväll är det dags för andra omgången av Dansbandskampen och det slog mig att programmet verkar vara de okändas chans till kändisskap á la Idol, för vissa av kandidaterna är inte ens dansband.


Syftar på Dollies i förra veckans program. De verkade mer se detta som en chans att kunna leva på det de faktiskt examinerat sig till, nämligen att spela musik istället för att sträva efter titeln som de nu kunnat bli titulerade till vid eventuell vinst. Vad nu den än månde vara.

Fick ett mail i veckan där någon observerat mitt dansbandsskrivande här på bloggen och undrade om dansband är det enda jag lyssnar på. Nej, långt ifrån. Jag lyssnar på det jag tycker om. Det kan vara allt från rock, pop, eurodance, visor, klassiskt, hårdrock... Ja, kort och gott det som faller mig i smaken oavsett genre [schanger], men dansbandsmusiken har jag vuxit upp med ända sedan jag var liten och den har blivit lite av min specialitet.

Dock lade jag mitt intresse för genren på hyllan vid tidigt 2000-tal då jag tyckte de gamla gängen blev sämre. Bland annat Sven-Ingvars, Lasse-Stefanz och Sten & Stanley upphörde med sin dansbandsmusik och började spela rock eller country istället, vilket jag inte gillade. Jag gillar rock och country men vill jag höra Lasse-Stefanz så vill jag höra Lasse-Stefanz och inte någon svensk variant på countryartister.

Samtidigt spelade de nya gängen, vad jag ansåg, inte dansbandsmusik utan rock och pop istället, vilket Scotts visade i förra veckans program med sin tolkning av Robbie Williams låt som jag fortfarande inte kommer ihåg namnet på.

Därför lade jag intresset för genren på hyllan och har sedan dess hållt mig till att då och då lyssna på mina gamla skivor och kassetter med dansband då banden verkligen var dansband och dansbandsmusiken lät som dansbandsmusik skall låta.

Nu är det en ny omgång av Dansbandskampen på gång och vad väntar oss ikväll? Scotts och Bengt-Hennings har ju gått vidare från förra veckan, men vilka är de andra banden då?

  • Larz-Kristerz: Nu har jag fått slut på bokstaven Z, så nu får inte fler band heta något med Z.

    Helt okänt band för mig, men efter att ha besökt deras hemsida så är det nog de här grabbarna jag lär heja på för de har specialiserat sig på 1970-talets dansbandslåtar med den välkända "stuffen".

    Bland annat Thorleifs "Raka Rör Och Ös Till Bäng", Streaplers "Bara Femton År", Schytts "Det Gör Det Samma", Flamingokvintettens "Looky Looky", "Varför" och "Hon Är Sexton År Idag" går att återfinna såsom Vikingarnas "Ingen Ring", "Vi Får Hoppas Att Allting Går Bra (You Never Can Tell)" och "Djingis Khan (Dschinghis Khan)" har de spelat in och jag tror jag ska jaga rätt på deras skivor på ett eller annat sätt. Går inte Larz-Kristerz vidare så är programmet inte värt sitt namn.
  • Susann Nordströms: Österlenska Susann Nordströms från Simrishamn spelades friskt i TV21:s "Tittartoppen" från Skåne bara innehållandes skånska band under 1990-talets mitt och slut. Jag minns dock inte hur de lät, men kunde konstatera att de var långt ifrån i klass med Susanns efternamne Ingmars tresaxband från Växjö i alla fall. Jag syftar naturligtvis på Ingmar Nordströms.
  • Date: Date, eller Släktingarna som de hette innan, brukar få mig att vilja stänga av radion när de spelas. Om deras musik tycker jag inte och på frågan om de är ett dansband enligt mig, så är svaret nej, nej, nej och åter definitivt nej!

    Dessutom är de bara tre man på bilden, vilket får mig att konstatera att något kommer fattas. Antingen är det en trummis, basist, gitarrist eller klaviaturist. Det borde finnas en minimumgräns på fem medlemmar för att få kalla sig ett dansband. Trummor, gitarr, bas, klaviatur och saxofon bör vara grundsättningen i ett dansband.

Vem ska gå vidare ikväll då?
Ja, nu vet ju inte jag vad som gäller i och med att Bengt-Hennings och Scotts gick vidare från förra omgången. Ska de tävla om nästa veckas platser också så hoppas jag nog på Bengt-Hennings och Larz-Kristerz ikväll. Om Bengt-Hennings, tack vare förra veckan, ändå går vidare oavsett vad som händer ikväll så hoppas jag nog på Susann Nordströms och Larz-Kristerz.

I övrigt är det svårt för mig att välja ut vilka band jag vill ska gå vidare. Jag kan lättare svara på vilka band jag INTE vill ska gå vidare och då kan jag nog lätt nämna Date redan nu. Fast mirakel har hänt förr, så vi får väl se om jag blir positivt överraskad av tremannabandets musikaliska prestationer ikväll.

För övrigt hoppas jag på att Anna Mourou blir utröstad ikväll, men det lär väl inte hända?

  • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar