'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 9 juni 2008

Lite mer dansband får vi la ha?

När jag surfade runt för ett tag sedan hamnade jag på en, för mig, mycket intressant blogg. Vill härmed introducera den för likasinnade. - Dansbandsbloggen av Aftonbladets tidigare dansbandskrönikör Michael Nystås. Bloggen har även fått en egen plats bland mina länkar.

För tio år sedan och bakåt i tiden var jag väldigt entusiastisk avseende musikstilen. Dock har väl min entusiasm för musiken ebbat ut lite och min musiksmak breddats en hel del sedan dess, men jag ägnar fortfarande tid åt den lite då och då.

Hur som helst så var det så jag fick min plats i närradion för 11 år sedan då man behövde fler som kunde sprida dansbandskulturen i media eftersom de stora medieföretagen gjort en kovändning med försök att utplåna kulturen helt. Till sin hjälp hade de politikerna som fattade beslut om 25 % moms på dansband eftersom man inte klassade det som kultur.

Sveriges Radios dåvarande VD 1999 hade tydligen fel. Publiken som lyssnar på dansband dog visst inte ut som hon förutspådde. Musiken skulle elimineras från Svensktoppen för att den topplistan skulle representera all övrig svensk musik. Att det fanns Tracks i P3 tänkte man inte på. Svensktoppen skulle bli likadan fast enbart för svenska artister.

Dock undrar jag hur man lyckades vända lyssnaropinionen som man gjorde. När vi föryngrade närradiostationen så skrämde vi istället bort de gamla lyssnarna, men vann få nya. Själv slutade jag att lyssna på Svensktoppen för längesedan. Det var i samband med att redan överrepresenterad musik i media gjorde intåg även där.

Men nu vänder tydligen vinden något för enligt rykten skall visst självaste Ragge (eller var det han som var Ronny?) - Peter Settman - leda ett dansbandsprogram i TV. Sveriges Radios P4 har lovat skärpa till sig och ägna mer tid på kanalen, om än inte så värst mycket, åt dansband.

Men både i Tyskland, Österrike och Schweiz ser man annorlunda på motsvarigheten till vår dansbandskultur. Där håller man stora festivaler och folk i alla åldrar dyker upp som publik och det är ett helt annat hålligång där än här. Det arrangeras festivaler några gånger om året där den tyska schlagern dyrkas som om det vore en Woodstockfestival.

Både Thorleifs och Vikingarna (Die Vikinger) har skördat enorma framgångar i dessa länder och fått ta plats bland övriga artister i Deutsche Schlager-genren.

Även i Nederländerna ser man annorlunda på muisiken. Där kallas dansbandskulturen för "Het Levenslied" (livsmusiken) och man håller, likt Tyskland, även stora festivaler runt om i Nederländerna och Belgien. Visar ett filmklipp publicerat på YouTube från en sådan festival nedan:Filmklippet innehåller en låt framförd av den belgiska sångerskan Laura Lynn och låten heter "Jij Doet De Wolken Verdwijnen" (Du gör så molnen försvinner). En sådan festival måste jag bara besöka en dag innan jag dör!

Mer dansband i media:


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar